Šta su Polyurethani?

Polyurethani PU (svakodnevna skraćenica u jeziku PUR) su posebno svestrana grupa iz plastike, koja nas prati u različitim životnim područijma svakodnevno. Od ovog materijala prave se slijedeći proizvodi: madraci, džonovi od cipela, dihtunzi/zaptive, razna crijeva, podovi, izolacijoni materijali, premazi, ljepila, zaptivne mase, skije, automobilska sjedala, instrument table kod automobila,  atletske staze na stadijonima, liveni spojevi, spojeve, prezervativi (kondomi) koji u sebi ne sadrže latex i još mnogo toga. Ovisno o recepturi, Polyurethan može biti tvrd ili fleksibilan, čvrst ili mekan    

.

Istorija-Povijest Polyurethana

Slika
Grupa istraživača koju je predvodio Prof. Otto Bayer, 1937 godine po prvi put napravila je sintezu (spoj) polyurethana u laboratorijama "I.G. Boje" u gradu Leverkusenu Njemačka iz 1,4 butandiola i 1,8 oktanskog diisocyonata, a kasnije iz hexan 1,6 diisocyonata. Tako da je odgovarajući Polyurethan imao oznaku Igamid U odnosno Perlon U.

1940 godine počela je industrijska proizvodnja Polyurethana u gradu Leverkusenu Njemačka. Zbog Drugog svjetskog rata i nedostatka sirovina, razvoj tržišta polyurethana u početku je bio vrlo spor.

Tako da je 1952 godine na raspolaganju bilo manje od 100 tona važnog Polyisocyanata Tolylendiisocyanata (TDI).

Od 1952 do 1954 godine razvija se sirovina Polyester za pjenu, što je dodatno povećalo komercijalni interes za polyurethane. Povećana mogućnost varijacije kod proizvodnje Polyetherpolyola, rezultirala je značajno proširenje u primjeni.

Tako je 1960 godine već proizvedeno oko 45.000 tona pjene.

Svjetska potrošnja polyurethana do 2002 godine povećala se i iznosila je 9 miliona tona, dok je do 2007 godine povećana na 12 miliona tona.

2011 godine proizvodnja polyurethana u Njemačkoj sa glavnim prizvodžačima Bayer AG i BASF iznosila je skoro 1 milion tona, od čega oko 32% na izolaciju zgrada, 20% na namještaj i madrace, 14% automobilska industrija i 10% za premaze i farbe. 

Prof. Otto Bayer


Polyurethan u svakodnevnom životu

Polyurethan nas prati u svakodnevnom životu. Bez obzira, bilo to, kao izolacioni materijal visoke energetske efikasnosti zgrada, ili pak, kao udobni materijal za tapaciranje naše omiljene fotelje, ili recimo, kod volana u automobilu ili kao umjetničko dijelo: gdje se sa Polyurethanom susrećemo, skoro svugdje. Čak se koristi u sportu i u medicini.

PUR u umjetnosti

Lagan za upotrebu i lagan u težini. Ovo su sve karektaristike, koje Polyurethan, a naročito montažnu PUR pjenu, čine omiljenim kod umjetnika. 

Osim toga, ovaj materijal je jednostavan za bojenje, a ostavlja dovoljno prostora za neobične projetke i kreativnost umjetniku.
Slika 83

Sport i Polyurethan

Bez polyurethana sport je upola toliko lijep. Konačno, moderna sportska obuća sastoji se uglavnom od polyurethana. U današnje vrijeme PUR uglavnom preuvladava u području sportske obuće, jer njegove osobine pokrivaju široki spektar, koji se, npr. u proizvodnji džonova, može kombinovati. Tako su osjetljiva stopala, najbolje zaštićena. 

Oficijelna fudbaska lopta na Svjetskom prvenstvu 2014 godine, koje je Fudbalska reprezentacija Njemačke osvojila, upravo bila napravljena od polyurethane.
Slika 84

Polyurethan u medicini

Zbog svoje fleksibilnosti i veoma male reaktivnosti, polyurethan se često koristi i u medicini, npr. proteze ili za njegu rana. 

Imamo trenutni istraživački projekat, u kojem će se srčani zalisci napraviti od polyurethana, a čija će se prednost moći kombinovati sa biološkim i mehaničkim protezama, bez ikakve slabosti.
Slika 85

Udoban i izdržljiv tapacirani madrac od polyurethana

Gdje je tapacirani namještaj, tu polyurethan nije daleko. PUR ne samo da donosi različite prednosti i komfor kod sjedenja, već PUR pjena može biti u bilo kojem obliku. Ova činjenica ga čini popularnim kod dizajnera, proizvodnih menadžera i proizvodžača madraca.
Slika 86

Montažna PUR pjena iz doze

Klasična montažna PUR pjena služi za izolaciju kod ugradnje prozora i vrata. Ali, ovo su samo jedni od primjera, gdje se PUR pjena koristi u izgradnji kuće. Gotovo svuda, gdje trebaju biti određene rupe u kući zaptivene i izolirane, koristi se montažna PUR pjena: krovne uvale/doline, kutije za roletne, cjevovodi ili ugradnja i izolacija vodovodnih cijevi u vanjskom području, samo su neki od primjera primjene. Više potražite u poglavlju “Primjena PUR pjene
Slika 87

Krov, zid, pod i strop sa PUR pjenom izolirati

Uštedjeti energiju i zaštititi okoliš. Polyurethanski izolacioni materijali su izrađeni iz milijardi sićušnih stanica. Ovakva struktura „saća“ smanjuje prijenos topline ili hladnoće na minimum – idealna osobina visokih performansi izolacionih elemenata. To je važno za okoliš, ali i za kućni budget i finansije. Samo kroz loše izolirani krov, gubimo i do 30% toplotne energije. Ako se želi uštedjeti taj novac, onda će se koristiti visokokvalitetnim pločama od PUR pjene, koje posjeduju visoke performanse. One imaju visoku toplotnu izolaciju i relativno su uske. To štedi dragocjene četvorne metre i osjećaj skućenosti. Čak proizvodni pogoni koji ne smije biti izolirani, sa specijalnim pločama od PUR visokih performansi, izvana, to mogu uraditi istim, iznutra.
Slika 88

Poliuretan je mobilnost

Lim, sveti materijal? Bilo jednom davno! Plastični materijali su u automobilskoj industriji, već odavno preuzeli vodeću ulogu. Ne samo kad se radi o sjedištima, koja su naprevljena od polyurethana, već i zvučna izolacija koja je napravljena ispod haube motora. PUR odbojnici osiguravaju pasivnu sigurnost. Volan i mjenjač automobila, ne samo da su izrađeni iz polyurethana i imaju izdržljivu i stabilnu formu, već jako dobro leže u ruci. Tu postoje i mnogi drugi dijelovi za vezivanje i djelovi za lakiranje. Premazi na PUR-bazi su posebno otporni.
Slika 89

Dobro izolirani: Hladnjaci i zamrzivači

Hranu treba hladnu, svježu i higijenski ispravnu čuvati: Hladnjak već desetljećima ima svoje stalno mjesto u kućanstvu. Hladnjaci i zamrzivači se diljem svijeta izoliraju najčešće od tvrdih polyurethanskih ploča. 

Prednost PUR izolacionih materijala je u tome, što imaju odličan učinak uz malu težinu i mali volumen. To smanjuje transportne troškove i štedi se prostor u hladnjaku. Hladnjaci troše i do 30% ukupne električne energije u domaćinstvu: Dakle, ko danas dobro sa polyurethanom izolira, sutra smanjuje troškove električne energije. Danas hladnjaci s A ++ oznakom su 60% učinkovitiji, od onih prije 15 godina.
Slika 90
0 0